ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ


Δεν είναι λίγες οι φορές που παρά τα αρνητικά προαισθήματα και το προειδοποιητικά σημάδια εθελοτυφλούμε και μπαίνουμε σε σχέσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν, αλλά μπορούν να αποδειχτούν και εντελώς ανθυγιεινές με όλη την κυριολεκτική έννοια της λέξης. 

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε από την αρχή αυτού του είδους τις σχέσεις που θα μας στείλουν στην κατηφόρα και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

Ποιο κάτω σας παραθέτουμε τα δέκα χαρακτηριστικά των σχέσεων αυτών που μπορούν να μας καταστρέψουν και να μας μυήσουν στον δυσάρεστο και τρομαχτικό κόσμο της κατάθλιψης, όπως αυτά έχουν ταυτοποιηθεί από την Δρ. Susan Heitler.

Νιώθεις ότι σε κυριαρχεί το ταίρι σου
 Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί όταν νιώθουμε αποδυναμωμένοι ή κατώτεροι σε σχέση με τον άνθρωπό μας. 
Σε άλλων ειδών σχέσεις όπως αυτοί του εργοδότη με τον εργαζόμενό του ή του γονιού με το παιδί του η επιβολή για σκοπούς πειθαρχίας και ανάπτυξης είναι απαραίτητη. 
Σε μια ερωτική σχέση, όμως, η ισότητα είναι προτιμότερη και πιο υγιής από την επίδειξη δύναμης ενός εκ των δυο ατόμων. 

Νιώθεις ότι κατακρίνεσαι
Λόγια που κατακρίνουν την εμφάνιση μας ("τι είναι αυτό που φοράς") ή τη γενική μας στάση ("τι κοιτάς σαν χαζό"), μας ρίχνουν κιόλας. Η πληροφόρηση ή η προβολή μιας ανησυχίας δεν είναι κακό, αλλά η κριτική είναι. 
Εκφράζοντάς μας την ανησυχία τους, μας λένε με όμορφο τρόπο ότι κάτι που κάνουμε τους ενοχλεί και συνήθως εκφράζεται υπό τη μορφή επεξήγησης. "Ανησυχώ ότι ίσως σε βρει υπερβολικά σέξι το αντίθετο φύλο με αυτό το φόρεμα/ κουστούμι". 
Τα καυστικά σχόλια, από την άλλη που γίνονται με τον αντίστοιχο τόνο στη φωνή κάνουν την όποια κριτική προβληματική.

Το ταίρι σου, σου λέει τι να κάνεις
Οι αυταρχικές συμπεριφορές είναι ανήθικες. Ακόμη και μια, φαινομενικά, αθώα εντολή όπως το "Φέρε μου ένα ποτήρι νερό, αγάπη μου" μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή κατάθλιψη στον αποδέχτη της επειδή σε κανένα δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει.  
Η κατάθλιψη πηγάζει από το αίσθημα ότι δεν έχουμε αρκετή δύναμη. Το να μας λένε τι να κάνουμε αφήνει την υπόνοια ότι ο άλλος είναι το αφεντικό κι εσύ ο υπηρέτης. 
Σε μια υγιή σχέση, τα δυο άτομα ρωτούν και αφήνουν το περιθώριο της άρνησης στον άνθρωπό τους. 

Ο σύντροφός σου προσπαθεί να σε ελέγξει
Το να ελέγχει τι μπορείς να κάνεις με τον ελεύθερό σου χρόνο, τα οικονομικά σου, τις φιλίες σου και το πόσο συναναστρέφεσαι με την οικογένειά σου είναι όλα γεγονότα που μπορούν να σου προκαλέσουν κατάθλιψη. Το να θυμώνει μαζί σου για απλά καθημερινά πράγματα που δεν έγιναν όπως τα ήθελε, είναι σημάδια ότι ο/η σύντροφός σας επικεντρώνεται περισσότερο στο να σας ελέγξει παρά στο να ελέγχει τον εαυτό του/της.

Το ταίρι σας έχει "πάντα δίκιο"
Δεν πειράζει αν το ταίρι σας έχει δίκιο, φτάνει να μην απαιτεί να έχει δίκιο πάντα. Αν το να έχει δίκιο συνεπάγεται με την ανικανότητά του να αναγνωρίσει τα λάθη του, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και μαντέψτε πού θα σας οδηγήσει αυτό. 

Με το ταίρι σας είναι πάντα ο δικός του τρόπος ή κανένας τρόπος
Ακούω άρα αγαπώ. Σε μια υγιή σχέση μετρούν οι απόψεις και οι ανησυχίες τόσο του ενός όσο και του άλλου. Αυτό ισχύει από τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες μέχρι και τις μεγάλες αποφάσεις ζωής που πρέπει να παρθούν. Αν η γνώμη σας δεν εισακούγεται ποτέ, τότε θα αρχίσετε να νιώθετε ασήμαντοι, αποδυναμωμένοι και θα οδηγηθείτε τελικά στην κατάθλιψη. 

Ο άνθρωπός σας πάσχει από κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι μεταδοτική. Όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, τείνει να βλέπει τον κόσμο, κι εσάς μαζί, μαύρο. Αν υιοθετήσετε κι εσείς αυτή την άποψη, τότε θα πέσετε κι οι ίδιοι ψυχολογικά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να πάρετε συμβουλή από κάποιον ειδικό έτσι ώστε και τον εαυτό σας να προστατεύσετε, και το ταίρι σας να βοηθήσετε. 

Ο άνθρωπός σας είναι ευερέθιστος 
Η ενόχληση είναι θυμός χαμηλής έντασης. Ο θυμός αφήνει μια τοξική αρνητική ενέργεια, που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στον αποδέχτη της. Ο θυμός είναι ενοχλητικός και δυσάρεστος ακόμη και στους περαστικούς. Πόσο μάλλον για τους άμεσους αποδέχτες. 

Ο σύντροφός σας είναι βίαιος
Η βία μπορεί να είναι είτε λεκτική, όπως σε όλα τα πιο πάνω παραδείγματα, είτε σωματική. Η οποιαδήποτε μορφή βίας, λοιπόν, δεν συμβαδίζει με μια στοργική και τρυφερή σχέση. 
Η τάση να θέλει να πληγώσει κάποιον είναι το αντίθετο της θέλησης και της τάσης να αγαπήσει, να φροντίσει και να δεθεί με το ταίρι του. Οποιαδήποτε προσπάθεια να σας μειώσει εμπεριέχει τον κίνδυνο της κατάθλιψης κι οποιαδήποτε μορφή εκτίμησης προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Τόσο απλά. 

Το ταίρι σας δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη 
Βοηθάω σημαίνει αγαπάω. Αν, για παράδειγμα, θα έχετε επισκέπτες είναι όμορφο να συμβάλετε και οι δυο στις προετοιμασίες. Η αδιαφορία του ενός από τους δυο είναι προκλητική και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού και ενόχλησης. Ως συνέπεια, θα νιώσετε ότι δεν έχετε να κάνετε με ένα ώριμο σύντροφο.

Είναι γενικά πιο εύκολο να επιμένουμε στα θέλω μας και να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω απ' όλα, αλλά με μερικά απλά κι εύκολα βήματα μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας και βοηθήσουμε στην κοινή μας εξέλιξη και πορεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.