ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ


Είτε συζείτε, είτε είστε χρόνια παντρεμένοι θα συμφωνήσετε ότι το οικονομικό είναι ένα θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε καβγάδες, οι οποίοι μάλιστα δεν επιλύνονται, απλά εγκαταλείπονται μέχρι να ξεθυμάνουμε. Μόνο που αυτό, δυστυχώς, σημαίνει ένα πράγμα και μόνο. Η διαφωνία θα επαναλαμβάνεται όλο και πιο έντονη κάθε φορά.

Παρόλο που το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, οι ρήξεις γύρω από το θέμα είναι συχνές. Πιο κάτω σας παραθέτουμε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να μειώσετε ή και να εξαλείψετε τις διαφωνίες σας γύρω από το οικονομικό.

Αναθέστε τη διαχείριση των οικονομικών στο μαθηματικό μυαλό

Με αυτό, σαφώς και δεν εννοούμε ότι το πορτοφόλι θα ανήκει στον ένα μόνο. Σε γενικές γραμμές, όμως, μέσα στη σχέση υπάρχει κάποιος που είναι συγκριτικά πιο σπάταλος και το οικονομικό μυαλό που είναι και το άτομο που θα έπρεπε να αναλάβει τη διαχείριση των υποχρεώσεων που προκύπτουν σε μόνιμη βάση.

Συζητήστε εκ των προτέρων πιθανά έκτακτα έξοδα

Θέλετε να πάρετε κάτι εδώ και καιρό, έχετε κάποια κοινωνική υποχρέωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε ή θέλετε να κάνετε μια μεγαλύτερη επένδυση, όπως για παράδειγμα να πάρετε καινούριο αμάξι ή ένα σπίτι. Μιλήστε και αποφασίστε από πριν τι προτίθεστε να κόψετε από τα (ακόμη και προσωπικά) έξοδά σας, έτσι ώστε να επιτύχετε τον στόχο σας.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα ταμείο για έκτακτες ανάγκες εάν αυτό είναι εφικτό.

Δείτε τι δεν θέλετε να εγκαταλείψετε και τι θα μπορούσατε να θυσιάσετε αντ' αυτού

Είναι κάποια πράγματα τα οποία, είτε λόγω εξάρτησης, είτε λόγω απλής ευχαρίστησης, δεν είστε πρόθυμοι να θυσιάσετε για χάρη άλλων πραγμάτων. Καθίστε, λοιπόν, με τον σύντροφό σας και κάντε μια λίστα με πράγματα τα οποία θεωρείτε ότι χρειάζεστε (όπως πχ. το κάπνισμα ή το γυμναστήριο) και ποια πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να αφήσετε. Σίγουρα, δεν θα μπορείτε να κρατήσετε όλα όσα έχετε βάλει στη λίστα σας, αλλιώς δεν θα τσακωνόσασταν για το οικονομικό. Συζητήστε, λοιπόν, και πείτε τη γνώμη σας όσον αφορά το τι πραγματικά σας είναι απαραίτητο και τι όχι. Είναι σημαντικό να ικανοποιηθείτε και οι δυο και να κρατήσετε κάτι από την κάθε πλευρά. 

Αν έχετε παιδιά, εξηγήστε τους

Αν είστε γονείς, πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις τους. Μπορείτε να τους μιλήσετε για την κατάσταση ως έχει (ακόμη και ένα παιδί 3 χρονών μπορεί να αντιληφθεί το όχι ή το δεν μπορώ) και να τους ζητήσετε να κάνουν συμβιβασμούς, όπως πχ. να μειώσουν τις εξόδους τους ή να επιλέγουν οικονομικότερα κινητά και ρούχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.